Biztonság

 

Líbia, az utazási szerződésről szóló 281/2008. (IX.. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó területek közül az "utazásra nem javasolt" I. kategóriába tartozik. A turista és látogató célú utazás határozottan ellenjavasolt.

Líbiát a 2011-es forradalom óta folyamatosan kritikus és egyre romló biztonsági- és közbiztonsági helyzet jellemzi, melyekre egyre sürgetőbb egységes megoldást találni. Az ENSZ-főtitkár által kinevezett új különmegbízott, a német Martin Kobler líbiai tevékenységét komoly várakozások előzték meg mindkét oldalról. Valamennyi líbiai érintett megerősítette, hogy a tárgyalásos rendezésben érdekeltek, ugyanakkor vannak olyan feltételeik, melyekből nem hajlandóak engedni. A rendezést akadályozzák a szemben álló, átláthatatlan szövetségi rendszereket alkotó fegyveres milíciák, ugyanakkor továbbra sincs olyan központi hatalom, amely képes lenne a milíciák szétválasztására és a rend fenntartására, garantálására, illetve a szélsőségesek visszaszorítására. Sem a kormányzati intézmények, sem a hivatalok, de még a rendvédelmi szervek és a katonaság sem működik rendeltetésszerűen. 

A líbiai rendezésre a legkomolyabb fenyegetést a szélsőséges iszlamista csoportok (IÁ, Ansar al-Sharia) jelentik. Az Iszlám Állam líbiai megerősödése új típusú fenyegetést jelent, továbbra is véres akciókkal, merényletekkel, gépkocsiba rejtett bombákkal, épületrombolásokkal igyekeznek félelmet kelteni. 

Fentieken túl, továbbra is magas a köztörvényes bűncselekmények száma, mindennaposak a rablások, emberrablások, az útonállás, illetve a lakosság és a szervezett milíciák kezében felbecsülhetetlen mennyiségű fegyver van felhalmozva. Ezeket a fegyvereket gyakran használják vitás kérdések rendezésére, illetve családi összejöveteleken, ünnepségek alkalmával is a levegőbe lőnek, ilyenkor fennáll a veszélye az ebből fakadó, nem szándékos sérüléseknek.

A légi összeköttetést Líbia és a külföld között néhány, líbiai légitársaság (Afriqiyah, Buraq, Libyan Airlines, Ghadames Aviation) megbízhatatlan menetrendű járata jelenti kisebb repülőterekről a szomszédos arab országokba, amelyek közül legutóbb Tunézia vezetett be újabb berepülési korlátozásokat a líbiai járatokkal szemben. A nemzetközi légitársaságok egyelőre nem tervezik visszatérésüket és járataik újra indítását, biztonsági okokra hivatkozva. 

A szárazföldi útvonalak mentén és a nagyvárosok főbb közlekedési csomópontjaiban úttorlaszok és ellenőrző pontok nehezítik az amúgy is kaotikus közlekedést. Jelenleg a fővárost Tunéziával összekötő tengerparti útvonal használata kiemelt biztonsági kockázatot rejt magában. Sötétedés után határozottan ellenjavallt az utcákon közlekedni! 

Tripoliban továbbra is gondot jelentenek az akadozó közszolgáltatások, gyakoriak a több órás áramszünetek, megbízhatatlan a mobil- és internet-kapcsolat működése. Az üzemanyag-ellátás és a víz-szolgáltatás kisebb problémákkal, de működik, ugyanakkor komoly áremelkedés tapasztalható az élet minden területén. 

A 2014 nyarán evakuált nagykövetségek (EU-tagállamok többsége, valamint az Egyesült Államok és Kanada) továbbra sem tértek vissza Líbiába, az állampolgáraiknak kiadott tájékoztató szerint határozottan ellenjavallt az országba való beutazás, és az ott-tartózkodás.